Jean-Pierre Jeunet és un dels directors més importants del cinema modern francès. Es va interessar des de petit pel setè art, desenvolupant els seus propis curtmetratges d’animació i guanyant el Cèsar per un (Le Manège, 1980). La seva unió professional amb Marc Caro va donar fruits al llarg de tota la dècada: Li búnquer de la dernière Rafale (1981), Pas de repos pour Billy Brakko (1984) i Foutaises (1989) van collir nombrosos premis a França.

A nivell internacional Jeunet es va donar a conèixer amb Delicatessen (1991), que va guanyar quatre César, incloent el de millor director. De nou al costat de Caro, Jeunet va dissenyar La ciutat dels nens perduts (1995), film que va ser qualificat de massa fosc per als nens”, al que els realitzadors van respondre que no era més fosc que Pinotxo (1940) o Bambi (1942).

A continuació va arribar la incursió nord-americana de Jeunet, reflectida en el quart episodi d’Alien (1997). En tornar a França, el director parir seu títol més aplaudit: Amélie (2001), protagonitzat per Audrey Tautou i Mathieu Kassovitz. Jeunet va ser nominat a l’Oscar al millor guió original i el film va aconseguir quantiosos premis arreu del planeta.

El seu últim llargmetratge, Micmacs à tirilarigot, protagonitzat per Danny Boon, una comèdia que aborda el tràfic d’armes, va ser estrenada a Espanya el juny de 2011.

Més informació:

Filmografia completa

 

Share: