En el panorama cinematogràfic espanyol a part de les estrenes, els “directes a DVD” i els cada vegada més habituals retards, hi ha una mena de “limbo” on descansen, en alguns casos potser per sempre, certes pel · lícules que, o bé per problemes amb els drets de distribució o bé per deixadesa, no han estat ni possiblement seran estrenades mai.

Resulta cada vegada més freqüent comprovar com un bon nombre de pel · lícules estrenades en festivals com Sitges i que han gaudit d’èxit en els mateixos, mai arriben a estrenar-se en cinemes comercials, pel fet que la majoria de distribuïdores pàtries prefereix apostar per productes mastegats que siguin un valor segur en taquilla que per altres molt més arriscats que potser requereixin del boca-orella per arribar a tenir grans números. Tot i això, hi ha casos totalment inexplicables. Per exemple, aquests films de qualitat contrastada o almenys molt interessants que alhora tenen grans dosis d’entreteniment, fins i tot amb actors de primera fila en el seu repartiment, per tant, per res incompatibles amb un ampli públic, però que encara segueixen sense trobar data d’estrena o distribuïdora.

A continuació us donem una llista de 10 pel · lícules que reuneixen aquestes qualitats i que mai es van estrenar a Espanya. A part d’incloure una fitxa tècnica i la sinopsi, hem inclòs en cadascuna tres motius perquè les vulguis veure. Amb aquest article no preteníem fer una valoració o crítica, totes gaudeixen de certa qualitat però hi ha pel · lícules més bones i altres més dolentes algunes fins i tot broden la sèrie B, això ho deixem al teu criteri. El que pretenem és descobrir-te aquests títols que potser se’t van escapar i animar-te a que els vegis.

 

 

1. FIDO

ANY: 2006

DURADA: 91 min

PAÍS: Canadà.

GÈNERE: Comèdia zombi.

DIRECTOR: Andrew Currie.

REPARTIMENT: Carrie-Anne Moss, Billy Connolly, Dylan Baker, Tim Blake Nelson, Henry Czerny, K’Sun Ray

S’ASSEMBLA A: Zombies party, Zombieland, Mad Men.

SINOPSI: Com a conseqüència d’un núvol de pols espacial, els morts han tornat a la vida. És clar que això va passar fa anys, molt abans que una empresa anomenada ZomCom inventés un collaret per domesticar zombies transformant-los en subjectes útils a la societat. Ara tot està “controlat” i fins i tot Fido, el mort domèstic de la família Robinson, ha acabat convertit en el millor amic de Timmy, el petit de la casa.

{youtube}8Mo6C6up1Qo|480|360|0{/youtube}

TRES MOTIUS PER QUE LA VULGUIS VEURE.

A. La millor comèdia zombi de la història, almenys empatada amb ZOMBIES PARTY.

B. Carrie-Anne Moss, a partir d’ara ja actua en tres de les teves pel·lícules preferides, MATRIX, MEMENTO i aquesta!!

C. Ambientada en els Estats Units de l’era dels 50, amb els típics barris residencials perfectes i de color pastís. MAD MEN amb zombis.

 

 

 

2. THE SIGNAL

ANY: 2007

DURADA: 105 min.

PAÍS: EUA

GÈNERE: Post apocalipsis, ciència-ficció, zombis, comèdia.

DIRECTOR: David Bruckner, Dan Bush, Jacob Gentry

REPARTIMENT: Anessa Ramsey, Sahr Ngaujah, AJ Bowen, Justin Welborn, Scott Poythress, Cheri Christan, Matthew Stanton, Suehyla El-Attar, Christopher Thomas, Lindsey Garrett, Chard McKinight

S’ASSEMBLA A: 28 dias despues.

SINOPSI: Una dona es dirigeix a la seva llar sense saber ben bé si deixar al seu marit d’una vegada per totes, al seu discman sona ‘Perfect Day’ de Lou Reed, encara que tot sembla indicar que serà just el contrari … una interferència de colors psicodèlics s’ha colat en el receptor de televisió, i el telèfon només emet interferències, aquest senyal contagiaràa tot el món d’una bogeria homicida ..

{youtube}KCuIPr04z-k|480|360|0{/youtube}

TRES MOTIUS PER QUE LA VULGUIS VEURE

A. Típica pel · lícula cridada a ser de culte, t’encantarà ser l’únic que la coneix i recomana.

B. Encara que la pel · lícula té total continuïtat, està dividida en tres parts dirigides per tres directors diferents amb un to molt particular cadascuna. Comença sent un survival apocalíptic, passa a comèdia negra surrealista i acaba amb un rotllo més profund i psicològic (la part més fluixa de les tres).

C. LEWIS (AJ Bowen) passaràa ser un dels teus psicòpates preferits.

 

 

 

3. ASSEMBLY

ANY: 2007

DURADA: 124 min

PAÍS: Xina.

GÈNERE: Bèl · lic. Basat en fets reals.

DIRECTOR: Feng Xiaogang

REPARTIMENT: Chao Deng, Heng Fu, Jun Hu, Phil Jones, Fan Liai, Naiwen Li, Quan Ren, Yan Tang, Baoqiang Wang, Wenkang Yuan, Hanyu Zhang, Shaokang Zhao

S’ASSEMBLA A: Salvar al soldado Ryan, Lazos de guerra.

SINOPSI: Hivern de 1948, nord-est de la Xina, la campanya de Huaihai durant la guerra civil xinesa, en la que l’Exèrcit Popular d’Alliberament es va enfrontar amb el nacionalista.

El capità Guzidi i la seva Novena Companyia tenen la missió de defensar la riba sud del riu Wen. Les seves ordres són lluitar fins al final i no rendir-se fins no sentir la crida de retirada. Després de llargues hores de defensa i quan la munició comença a escassejar, comencen a dubtar de si no hauran sentit el toc de clarí per abandonar el lloc. El dubte tindrà conseqüències devastadores per a la companyia.

{youtube}5VG1DrvN4rE|480|360|0{/youtube}

TRES MOTIUS PER QUE LA VULGUIS VEURE

A. Escenes bèl · liques de qualitat i en quantitat, dignes de SALVAR AL SOLDADO RYAN.

B. El director Feng Xiaogang és conegut com “l’Spielberg asiàtic”.

C. Barreja justa de antibel · licisme i patriotisme (sense la pesades del cinema USA).

 

 

 

4. SUPER

ANY: 2010

DURADA: 96 min.

PAÍS: EUA

GÈNERE: Comèdia negra. Super herois.

DIRECTOR: James Gunn

REPARTIMENT: Rainn Wilson, Ellen Page, Liv Tyler, Kevin Bacon, Gregg Henry, Michael Rooker, Andre Royo, Nathan Fillion, Sean Gunn, Stephen Blackehart, senyor Mac, Linda Cardellini

S’ASSEMBLA A: Defendor, Kick ass.

SINOPSI: En veure com la seva dona cau sota la influència d’un traficant de drogues, un home normal decideix transformar-se en “Crimson Bolt”, un super heroi amb les millors intencions, però sense cap habilitat especial.

{youtube}eL57ncw2jr8|480|360|0{/youtube}

TRES MOTIUS PER QUE LA VULGUIS VEURE

A. És el que KICK ASS volia ser (no ens mal interpreteu, ens flipa aquesta pel · lícula). Per fi ens expliquen que passaria si un perdedor decidís fer-se super heroi ….. un tipus obès, amb un vestit vermell cutre i una clau anglesa d’arma secreta!

B. Violència explícita i gore en quantitat.

C. El repartiment, tots grans actors interpretant personatges marginals: yonkis, perdedors, psicòpates, corruptes, etc. Brutal! Menció especial a Ellen Page com l’ajudant del super heroi “Boltie”.

 

 

 

5. NOTHING

ANY: 2003

DURADA: 90 min.

PAÍS: Canadà.

GÈNERE: Ciència ficció, Comèdia.

DIRECTOR: Vincenzo Natali

REPARTIMENT: David Hewlett, Andrew Miller, Marie-Josée Croze, Elana Shilling, Andrew Lowery, Soo Garay, Gordon Pinsent

S’ASSEMBLA A: Como ser John Malkovich, Olvidat de mi.

SINOPSI: Dos homes es troben al límit de les seves possibilitats, sense diners, sense feina i sense futur. El món s’ensorra al seu voltant fins que de sobte … tot desapareix quedant-se enmig del no-res.

{youtube}OuNywA8QlHI|480|360|0{/youtube}

TRES MOTIUS PER QUE LA VULGUIS VEURE

A. Protagonitzen David Hewlett i Andrew Miller, els dos ja van protagonitzar junts la peli de culte CUBE del mateix director, en els papers de Worth i Kazan.

B. El “no-res” de la pel · lícula és com la “sala del esperit del temps” de la sèrie Bola de drac, mola.

C. Si t’agrada el cinema rar de l’estil de Gondry, Kaufman i Jonze, t’encantarà descobrir-la.

 

 

 

6. SYNECDOCHE NEW YORK

ANY: 2008

DURADA: 124 min.

PAÍS: EUA

GÈNERE: Tragicomèdia.

DIRECTOR: Charlie Kaufman

REPARTIMENT: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Michelle Williams, Dianne Wiest, Emily Watson, Samantha Morton, Hope Davis, Jennifer Jason Leigh, Rebecca Merle, Barbara Haas, Tim Guinée

S’ASSEMBLA A: Como ser John Malkovich, Adaptation, Olvidate de mi.

SINOPSI: Caden Cotard, és un particular director teatral l’existència del qual queda en “stand by” després de l’abandonament de la seva dona i la seva filla. Després del trauma emocional, els esdeveniments se succeiran sense massa èmfasi al voltant del passiu i malenconiós senyor Cotard, a qui només motiva l’estrena de la seva nova obra, un muntatge mastodòntic amb el qual pretén reproduir la seva pròpia existència i amb això el fluir vital de la ciutat de Nova York.

{youtube}XIizh6nYnTU|480|360|0{/youtube}

TRES MOTIUS PER QUE LA VULGUIS VEURE

A. T’encanta Charlie Kaufman com a guionista i et mors de ganes de saber quin tipus de marcianada ha fet dirigint.

B. Philip Seymur Hoffman, ha fet un paper dolent en la seva vida??

C. És rara de collons, no entendràs res però tindràs la sensació d’haver vist una cosa monumental, ratllant la genialitat.

 

 

 

7. FANBOYS

ANY: 2008

DURADA: 90 min.

PAÍS: EUA

GÈNERE: Comèdia.

DIRECTOR: Kyle Newman

REPARTIMENT: Sam Huntington, Chris Marquette, Dan Fogler, Jay Baruchel, Kristen Bell, Christopher McDonald, Jaume King, Ray Park.

SINOPSI: Diversos fans de la saga Star Wars viatgen fins al Ranxo Skywalker per robar una còpia inacabada de “Star Wars Episodi I: L’amenaça fantasma”.

{youtube}mUjrG8gTmM0|480|360|0{/youtube}

S’ASSEMBLA A: El cinema de kevin Smith, el cinema de Judd Apatow.

TRES MOTIUS PER QUE LA VULGUIS VEURE

A. Si ets fan de STAR WARS és imprescindible, plena de “guiños”, bromes, referències i cameos d’actors de la saga.

B. Molts altres cameos d’actors i personatges de culte d’altres pel · lícules. Nosaltres comptem fins a 8 … busca’ls!

C. Té el seu punt profund, és un cant d’amor al frikisme i als que van decidir lliurar la seva vida a les seves aficions, et sentiràs fàcilment identificat.

 

 

 

8. TROPA DE ELITE 2

ANY: 2010

DURADA: 116 min.

PAÍS: Brasil.

GÈNERE: Acció, Thriller.

DIRECTOR: José Padilha

REPARTIMENT: Wagner Moura, André Ramiro, Maria Ribeiro, taína Müller, Milhem Cortaz, Seu Jorge, Peter Van Held, Rod Carvalho, André Mattos, Bruno d’Elia, Fabricio Boliveira

S’ASSEMBLA A: Tropa de Elite, Ciudad de dios, Traffic, Trainig day.

SINOPSI: Igual que la cinta que va inaugurar la saga, ‘Tropa de Elite 2’ aborda la violència a les faveles de Rio de Janeiro des de la perspectiva del cos especial de la policia militar, el BOPE.

Ara la trama avança quinze anys i se situa en l’actualitat per mostrar l’evolució d’un crim organitzat que s’ha sofisticat, ramificat i penetrat fins l’os no només a la Policia, sinó també en el Govern.

 {youtube}5B10lDJKpDQ|480|360|0{/youtube}

TRES MOTIUS PER QUE LA VULGUIS VEURE

A. Si et va agradar la primera, aquesta és igual de bona o millor.

B. Segueix l’evolució lògica d’una seqüela: créixer. Si la primera criticava la corrupció de la policia, aquesta critica la dels alts comandaments i fins i tot al govern.

C. Fins ara té el rècord de pel · lícula de major recaptació en la història del cinema brasiler.

 

 

 

9. MY WAY

ANY: 2011

DURADA: 137 min

PAÍS: Corea del sud.

GÈNERE: Bèl · lic.

DIRECTOR: Kang Je-gyu

REPARTIMENT: Jang Dong-gun, Són Ye-jin, Takuya Kimura, JO Odagiri, Bingbing Fan, In-kwon Kim, Seung-hyeon Han, Jin-seok Yang, Ji-han Do, Hee-won Kim, Yeon-hee Lee .

S’ASSEMBLA A: Lazos de guerra, Salvar al soldado Ryan, Enemigo a las puertas.

SINOPSI:La cinta retrata el tràgic destí de dos joves, un de Corea i l’altre del Japó, que són reclutats per l’exèrcit japonès durant la Segona Guerra Mundial, i que després han de lluitar amb l’uniforme soviètic i alemany. La pel · lícula està inspirada en una història real.

{youtube}wfiygGwOykU|480|360|0{/youtube}

TRES MOTIUS PER QUE LA VULGUIS VEURE:

A. Si et va agradar l’anterior pel · lícula del director Kang Je-gyu, la brillant i també bèl · lica LAZOS DE GUERRA, t’agradarà aquesta.

B. Espectaculars escenes bèl · liques, de fet els protagonistes es recorren tots els fronts de la IIGM, des d’un atac suïcida en una ciutat soviètica fins a la defensa del mur atlàntic el dia D.

C. És una gran barreja de molts clàssics bèl · lics, pots trobar fàcilment referències a GALLIPOLI, SALVAR AL SOLDADO RYAN, ENEMIGO A LAS PUERTAS, CAMINO A LA LIBERTAD.

 

 

 

10. HELL

ANY: 2011

DURADA: 86 min.

PAÍS: Alemanya.

GÈNERE: Post apocalipsis.

DIRECTOR: Tim Fehlbaum

REPARTIMENT: Hannah Herzsprung, Lars Eidinger, Stipe Erceg, Lisa Vicari.

S’ASSEMBLA A: The Road.

SINOPSI: Un cop va ser font de vida, llum i calor. Però ara el Sol ha convertit el món sencer en un desert calorós i estèril. Els boscos han estat cremats. Centenars de cadàvers d’animals omplen les carreteres. Fins i tot les nits són enlluernadores. Marie, la seva germana petita Leonie i Phillip es dirigeixen a les muntanyes en el seu cotxe amb vidres polaritzats. Es rumoreja que allà encara es pot trobar aigua. Es tracta d’un perillós viatge a enlloc. En el camí, es troben amb Tom. Que resulta ser un mecànic de primer nivell i es converteix en un membre més del grup, en algú indispensable. Però, poden confiar en ell? La tensió creix. Com si les coses no estiguessin prou malament, són atrets a una emboscada, i comença la seva veritable batalla per la supervivència …

{youtube}HE4iomYHF7c|480|360|0{/youtube}

TRES MOTIUS PER QUE LA VULGUIS VEURE:

A. Premi a la millor fotografia al festival de Sitges 2011.

B. Si et va agradar THE ROAD,t’agradarà, té el mateix rotllo de post apocalipsis realista.

C. És europea, almenys nosaltres sentim un punt de satisfacció en saber que també podem fer bon cinema de gènere.

 

Share: